Co to jest choroba hashimoto? Objawy

Co to jest choroba hashimoto? Objawy

Zaskakująco wiele osób bagatelizuje problemy tarczycą. Tymczasem to właśnie od prawidłowej pracy tego organu zależy nasze zdrowie, dobre samopoczucie oraz wygląd. W ostatnich latach coraz większa liczba pacjentów słyszy diagnozę „Choroba Hashimoto”. Czym jest to schorzenie? Czy powinniśmy się go obawiać oraz w jaki sposób wpływa ono na nasze życie?

Czym jest choroba Hashimoto?

Niestety, mimo wielu badań i długich lat obserwacji chorych, naukowcy wciąż nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną choroby Hashimoto.  Niektórzy z badaczy za podstawową przyczynę wskazują uwarunkowania genetyczne, z kolei inni uznają, iż niemały wpływ na rozwój i przebieg Hashimoto mają czynniki środowiskowe. Aby jednoznacznie potwierdzić, którzy z nich mają rację, potrzeba jeszcze długich lat intensywnych badań.

Na czym polega choroba Hashimoto? Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, które prowadzi do jej stopniowej degradacji, a w najgorszym wypadku uniemożliwia nawet funkcjonowanie tego organu.  Pierwsze przypadki choroby Hashimoto zostały opisane w 1912 roku przez chirurga o tym samym nazwisku. Jak wskazują badania, dolegliwość ta zdecydowanie częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn, a większość zachorowań odnotowuje się u pacjentów pomiędzy 45 a 65 rokiem życia.

Choroba Hashimoto – objawy

Jednym z największych problemów związanych z tym schorzeniem jest fakt, iż przez bardzo długi czas rozwija się ona w ukryciu, co w znaczący sposób utrudnia jej leczenie. Zaniepokoić powinny nas przede wszystkim widoczne zmiany w okolicy tarczycy. Jeśli organ ten jest powiększony, twardy i nierówny, może to oznaczać, iż dotknęła nas choroba Hashimoto. Objawy mogą być jednak nieco bardziej subtelne.

Jeśli odczuwasz przewlekłe zmęczenie, senność oraz zwiększone kłopoty z koncentracją, może być to znak, że w twoim organizmie zaczyna rozwijać się choroba Hashimoto. Objawy te z czasem mogą się nasilać, a dołączy do nich także zmienność nastrojów, wypadanie włosów, bóle mięśni i stawów, częste zaparcia, obfite miesiączki, suchość skóry, wypadanie włosów, nieuzasadnione tycie oraz podwyższony poziom cholesterolu.

Bardzo często zdarza się, że osoby dotknięte Hashimoto objawy tej choroby mylą z innymi przypadłościami. Niejednokrotnie uznaje się, że symptomy chorobowe to błache sprawy związane z przekwitaniem oraz starzeniem się. Dopiero gdy objawy nałożą się na siebie, możemy zauważyć, że z naszym ciałem dzieje się coś niepokojącego.

Jak leczyć chorobę Hashimoto?

Nieleczona choroba Hashimoto może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowi. Jednak dobrą informacją jest to, że lekarze doskonale wiedzą, w jaki sposób należy leczyć to schorzenie oraz minimalizować jego wpływ na nasze zdrowie.

W pierwszej kolejności pacjentkom zaleca się leki przeciwzapalne, które następnie mogą zostać wzbogacone o dodatkowe leki hormonalne, zawierające lekotyroksynę. Zwykle są to tabletki, które należy przyjmować na czczo, popijając sporą ilością wody. Mimo iż leczenie należy kontynuować do końca życia, nie jest ono uciążliwe, a większość pacjentów bardzo dobrze je toleruje.

Pamiętajmy, że osoby z Hashimoto powinny znajdować się pod stałą opieką lekarską. Regularne badania pozwolą określić efektywność terapii oraz dobrać optymalną dawkę hormonów.

Co choroba Hashimoto oznacza, dla twojego trybu życia?

Dieta odgrywa niezwykle istotną rolę w leczeniu choroby Hashimoto, gdyż jest doskonałym uzupełnieniem kuracji hormonalnej. Aby mieć pewność, że schorzenie nie zacznie negatywnie wpływać na nasz organizm, powinniśmy upewnić, iż nasz jadłospis obfituje w składniki bogate w błonnik, takie jak kasze, owoce, warzywa oraz rośliny strączkowe.

Warto również zadbać o bogactwo produktów, zawierających goitrogeny, które poprawiają odporność osób chorych na Hashimoto. Do tej grupy zaliczamy np. siemię lniane, kapustę, brokuły, kalarepę, szpinak i brukselka. W diecie osób z Hashimoto mogą pojawiać się także ryby oraz niesmażone mięsa.

Osoby dotknięte tym schorzeniem powinny unikać gotowych wędlin, produktów sojowych, alkoholi, kawy i herbaty oraz glutenu. Gdyż mogą one pogorszyć stan pacjenta i zniweczyć efekty leczenia.

Oceń ten post
Poprzedni «
Następny »